Смъртта на 22-годишната жена предизвика масови демонстрации в ИранМахса Амини, чиято

...
Смъртта на 22-годишната жена предизвика масови демонстрации в ИранМахса Амини, чиято
Коментари Харесай

Братовчед на Махса Амини: Починала е след жесток удар по главата!

Смъртта на 22-годишната жена провокира всеобщи демонстрации в Иран

Махса Амини, чиято гибел провокира всеобщи демонстрации в Иран, е умряла в резултат на " нечовечен удар по главата ", нанесен от чиновник на нравствената полиция в деня на арестуването ѝ.

Това сподели неин братовчед, живеещ в Ирак, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

22-годишната жена е била в Техеран на фамилна отмора, преди да стартира образованието си в университета на северозападната провинция Западен Азербайджан. На 13 септември пътят ѝ обаче се пресякъл с този на нравствената полиция, сподели 34-годишният Ерфан Салих Мортезае за Агенция Франс Прес.

Той живее от една година в Иракски Кюрдистан, където се е включил към иранската кюрдска националистическа група Комала, която от дълго време води битка против управляващите в Техеран.

Мортезае се обадил на майката на Махса Амини, която му разказала обстоятелствата за случилото се на 13 септември. " Смъртта на Джина отприщи националния яд ", декларира Мортезае, облечен във военна униформа, употребявайки кюрдското име на братовчедка си.

Според него младата жена, съпроводена от своите родители и 17-годишния си по-малък брат, е била в Техеран на посещаване при родственици. Махса, брат ѝ и други дами от фамилията желали да създадат обиколка на столицата. Излизайки от метростанция " Хагани ", те били спрени от чиновници на нравствената полиция за разпит. Опитите на брат ѝ да успокои служителите на реда с обяснението, че са в " Техеран за първи път " и " не познават локалните обичаи ", не дали резултат.

" Полицаят му сподели " ще я вземем при нас, ще я научим на разпоредбите и ще я научим по какъв начин да носи хиджаб и по какъв начин да се облича ", описа братовчедът на Махса Амини пред Агенция Франс Прес. Според него младата жена е била " облечена като всички дами в Иран ", в това число с хиджаб.

В Иран дамите би трябвало да покриват косата и тялото си до под коленете. Ежедневно огромна част от тях обаче си разрешават известни " волности ", като да вземем за пример повърхностно вързан шал на косата, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Полицията е била Джина, били са я пред брат ѝ, той е очевидец ", описа още Мортезае. " Били са ѝ плесници, удряли са я с палка по ръцете и краката. " Освен това служителите на реда напръскали с пикантен спрей брат ѝ, с цел да го обезвредят, преди да отведат дамите с микробус към дирекцията на нравствената полиция. Според братовчед ѝ побоят траял вътре в микробуса.

Махса Амини изгубила схващане след удар с палка по главата. След като пристигнали в сектора, е минал най-малко още час и половина, преди да я откарат в болница, твърди Мортезае. Младата жена останала в кома три дни и била оповестена за мъртва на 16 септември. Майка ѝ е разказала на братовчед им, че и лекарите в болничното заведение са ѝ споделили, че щерка им " е получила мощен удар по главата ".

Mahsa Amini, 22, is in a coma after being tortured by Iranian authorities.

This would be unacceptable no matter what, but the fact that she was arrested for improper wearing of the hijab makes it even more horrifying.

Please join me in sharing her name and story.
— Leah Remini (@LeahRemini)
Иранските управляващи отхвърлят ​​да са забъркани в гибелта на Махса Амини, само че от този момент в страната има митинги всяка вечер. По последни данни, обявени от иранската осведомителна организация Фарс, починалите при демонстрациите са към 60. Според управляващите са задържани над 1200 стачкуващи.

Иран е обиден от американски наказания и обзет от сериозна икономическа рецесия. През последните години страната към този момент беше разтърсена от митинги, само че този път " дамите са в челните редици и самоуверено вземат участие в митингите ", сподели Мортезае.

" Нашите младежи знаят, че в случай че този режим падне, ги чака по-добър живот ", добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР